Noptile albe ale shoppingului pe Elefant.ro

Elefant.ro

marți, 8 februarie 2011

Protectia de scutec din lana merinos - nu am crezut pana n-am incercat

Am tot citit despre aceste protectii de scutec, cum ca ar tine foarte bine umezeala lasand aerul sa treaca. M-am tot mirat...cum sa tina umezeala un material tricotat? Si cum imi place mie sa incerc de toate, am cumparat lana merinos 100%, foarte moale si placuta, mi-am cumparat lanolina sa-i tratez, si m-am pus pe tricotat (cu ajutorul mamei mele, recunosc :). Iata ce a iesit:

Draguti, am zis si eu, dar sa vedem daca functioneaza. I-am lanolizat (explic mai jos cum se face),si i-am pus la incercare grea, direct pe timpul noptii. I-am pus la bebe un scutec de panza, cu 2 inserturi si cu chiloteii de lana deasupra. Noaptea, de curiozitate, am tot incercat cu mana sa vad daca e uda la fundulet, dar nu era deloc. Am zis: lasa ca mai spre dimineata face mai mult pishu, si-atunci sa vedem. 
Si a venit si dimineata, patul uscat, desi in interior, scutecul era destul de saturat de umezeala. Chilotul de lana, spre uimirea mea era umed pe dinauntru dar nu si pe dinafara. 
Am mai citit ca lana are proprietati de autocuratare, adica, desi a absorbit urina, l-am pus cateva ore la aer si mirosea minunat, a curat. L-am mai folosit de 2-3 ori, si tot asa, este incredibil cum dupa fiecare aerisire miroase ca nou. Se spala la 2-3 saptamani sau chiar o luna (daca nu e murdar de kaki, evident), iar la a 2-a sau a 3-a spalare se trateaza cu lanolina.
Pentru aplicarea tratamentului cu lanolina spalati chiloteii cu apa calduta si putin detergent, clatiti, puneti-i din nou in apa calduta intr-un lighean, iar intr-un borcan plin jumatate cu apa calda, dizolvati 1-2 linguri de lanolina. Puneti capacul si agitati bine. Solutia se toarna peste chilotei. Inmuiati bine chiloteii in solutie, si lasati  cateva ore (eu am lasat o data 3 ore, alta data peste noapte, si a functionat in ambele cazuri). Stoarceti usor prin strangere in pumn, fara a deforma chilotul si puneti la uscat, de preferat orizontal, pe un gratar sau o suprafata plana. Nu puneti direct pe calorifer. Eu i-am mai pus putin peste un prosop, dar cand erau aproape de uscare. Sper sa va fie utile experientele mele.
Spor la scutecit!

Si pentru ca saptamana asta am muncit din greu, mai vreau sa va arat cateva poze!



Despre absorbantele intime refolosibile am mai vorbit intr-o postare anterioara. Acestea sunt primele comenzi pe care le-am facut. Bravo fetelor pentru decizia luata!






12 comentarii:

  1. Sunt minunati chiloteii de lana!Eu ii foloseam peste chilotei cand faceam potty training si au tinut!Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. De unde ai gasit lana merinos 100%? Ca si eu am cautat dar n-am gasit decat in amestec cu altele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo de absorbantele intime: le-a incercat cineva, tin si noaptea? Mai apar scurgeri? Ceea ce ma intreb este ce faci cand esti la serviciu, ca doar nu poti clati atunci absorbantul si acasa se scot mai greu petele daca s-au uscat. Plus ca mi se pare ciudat sa te intorci de la baie cu tamponul in buzunar cat esti la firma. Ati avut vreo experienta in sensul asta, e vreo rezolvare pe care nu o vad eu acum? Ma tenteaza si pe mine sa incerc, dar nu-mi dau seama cum sa procedez in situatiile astea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulia, lana merinos nu se prea gaseste pe la noi. Eu am luat-o de pe breslo de la o fata care lucrase si i-au ramas cateva gheme, si mai am de la cineva din Germania.Probelam e ca daca vrei sa comanzi din alta tara te costa transportul mai mult ca lana si trebuie sa iei multa sa renteze.Daca vrei, eu ii dau cu 49, deci la jumatate pretul celor "de firma".
    In legatura cu absorbantele, Le-au incercat atatea fete, se comporta bine, iar pentru serviciu solutia este un saculet mic impermeabil unde-l pui pe cel folosit. Acasa, se lasa cateva minute in apa rece, apoi se spala normal cu apa calda si detergent, fara balsam. Daca vrei, incearca cateva, si daca te impaci cu ele, sa-ti iei mai multe. Daca cauti pe net, in engleza "perioud cloth pad" poti sa vezi parerile atator femei care le folosesc si sunt multumite de absorbantele refolosibile.Pentru mai multe detalii poti sa-mi scrii pe mail/mess scutecele@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,

    Sunt si eu interesata de achizitionarea unor absorbante refolosibile, dar as dori sa stiu cum se poate face comanda si cat costa. Ma intereseaza mai mult cele de noapte.

    Multumesc pentru raspuns,
    Gina Velicu

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Gina,
    Absorbantele normale sunt 8.5 lei, iar cele de noapte, putin mai lungi si mai groase sunt 9.5 lei. Pentru a comanda, scrie-mi te rog un mail pe scutecele@yahoo.com cu numarul de bucati dorite, adresa de livrare, si daca mai ai intrebari iti raspund cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  7. abia le asteot si e inspiyarata alegerea materialelor...

    cat desore scutece parca imi pare rau ca nu mai are nevoie:)))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  8. pot sa te intreb unde ai gasit lanolina la un pret aceesibil?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Cautand si eu solutii mai acceptabile ca pret la pantalonasii si paturicile din lana merino, am dat de site-ul asta:

    http://www.kreativshop.ro/tricotat-crosetat/fire-barka/barka-premium-lanuri/fir-100-merino-extrafin-basm

    Deci se gaseste si la noi lana din asta faina. Acuma ma intreb cam cate gheme imi trebuie pentru o paturica de 80 x 80 cm :) Caci daca sunt necesare mai mult de 5, atunci mai bine cumpar paturica gata facuta :)

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superbi chiloteii facuti de tine din lana! M-ai inspirat si pe mine:) Eu am gasit lana pura aici: http://komfortbebe.blogspot.ro/2011/11/lana-100-pentru-impletit.html

      Ștergere
  10. Mai tricotati pantalonasi de lana.pentru pus peste scutec? M-ar i teresa o pereche

    RăspundețiȘtergere
  11. La NICOLETA DENA mai gasiti merinos din lana 100%

    RăspundețiȘtergere