Noptile albe ale shoppingului pe Elefant.ro

Elefant.ro

luni, 5 noiembrie 2012

Din ce este facut un scutec

Scutecele de unica folosinta sunt facute in general din plastic si chimicale. Este pacat ca oamenii nu isi dau seama de acest lucru, dar mai ales de nocivitatea folosirii lor, preferand comoditatea de a folosi si arunca.
Pielea este un organ foarte permeabil, iar pielicica fina a bebelusilor absoarbe aceste chimicale cu care sta in contact mai mult de 2 ani de zile, cu efecte negative asupra sanatatii pe termen lung si uneori chiar si imediate. Acestea din urma sunt alergiile, iritatiile sau dermatitele ce apar in urma utilizarii unui anumit tip de scutec. Schimbarea marcii de scutec poate "rezolva" temporar problema, insa in principiu toate au aceeasi compozitie, chiar daca nu o veti gasi scrisa pe nici un pachet.

Alternativa sanatoasa sunt scutecele din materiale textile. Acestea sunt lavabile, deci se folosesc, dupa care se spala ca orice hainuta si se folosesc din nou. Nu este vorba despre pelincile de pe vremea noastra, ci de scutece refolosibile moderne, atractive ca design si foarte bune ca performanta. Ele sunt impermeabile si tot atat de usor de folosit ca si cele de unica folosinta.
Un scutec are asadar la exterior un material textil impermeabil care ne asigura ca hainutele nu se vor uda. In interior un alt material foarte bun absorbant este cel in care se va duce toata umiditatea. Acesta poate fi o tesatura groasa din fibra de bambus, bumbac, canepa moale sau microfibra. Iar la contactul cu pielea gasim alt material subtire si pufos care nu absoarbe, ci are rolul de a mentine pielea copilului uscata si la distanta de materialul absorbant.
Croiul acestor scutece este foarte apropiat de cel al chiloteilor pe care ii vor purta copiii cand vor creste mai mari. Marimea se regleaza printr-un sistem de capse, iar punerea si scoaterea scutecului este deosebit de usoara, inchiderea facandu-se cu capse sau scai in talie. Nici intretinerea lor nu este complicata, doar se clatesc putin si se spala normal la masina de spalat, apoi se folosesc din nou. Doar 15-20 de bucati sunt suficiente pentru toata perioada cat copilul va folosi scutece, apoi pot fi pastrate pentru urmatorul copil sau date mai departe. Deci nu sunt bani aruncati in cosul de gunoi, ci bani investiti si economisiti. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu