Noptile albe ale shoppingului pe Elefant.ro

Elefant.ro

sâmbătă, 1 martie 2014

Cat costa scutecele textile?


De multe ori am primit intrebarea: de ce aceste scutece sunt atat de scumpe?
In realitate scutecele refolosibile sunt chiar economice! Dar totusi cum??
Evident, cei ce pun intrebarea sunt consumatori de scutece de unica folosinta si se raporteaza la pretul acestora. Ei nu iau in calcul faptul ca dau cate 150 lei/luna pe scutece si nici nu socotesc pretul total pe an (1800 lei) sau pe 2-3 ani cat cheltuie continuu acesti bani (3600-5400 lei pt un singur copil). De fapt ei compara pretul pe bucata!
Desigur ca in aceasta lumina 1 leu/bucata pare de la o posta mai ieftin ca 70 lei/ buc. Insa ca pret total putem vedea ca scutecele de unica folosinta costa de 2 pana la 7 ori mai mult!

O comparatie corecta poate fi facuta luand in calcul mai multi factori:
- pretul scutecelor textile pe care vrem sa le achizitonam. Ele pot varia, de la 20-50 lei/buc cele SH sau intre 50-150 cele noi. In calculul nostru am pus un pret mediu de 70 lei/buc.
- numarul de scutece care consideram ca ne-ar fi necesar. Aici difera de la familie la familie, in functie de frecventa de spalare, precum si de timpul si conditiile de uscare. Numarul optim, din punctul meu de vedere este de 20 de buc/copil, dar se poate si cu 10 si cu 30. :)
- perioada estimata de folosire a scutecelor. Aceasta perioada trebuie aproximata in functie de varsta copilului (una este daca incepem sa le folosim de la nastere si alta de la 1 sau 2 ani) si de varsta la care credem ca va scapa de scutece si va folosi olita (si aici trebuie tinut cont ca fiecare copil are ritmul lui – unii renunta la 2 ani, altii la 3…)
- numarul de copii pe care ii avem sau intentionam sa ii avem :)

Luand in calcul aceste lucruri am realizat tabelul de mai jos. Astfel am calculat pretul mediu pe folosire a scutecelor textile, pentru diferite perioade de timp, socotind la un pret de 70-64 lei/scutec (pachetele mai mari in general au reduceri) si o medie de 5 scutece pe zi.


Abia aceste rezultate pot fi comparate cu pretul pe bucata al scutecelor de unica folosinta!

Interesant este ca va costa la fel si daca le folositi, si daca le tineti in dulap, cheltuiala fiind oricum facuta. :) Insa cu cat le folositi mai mult (perioada mai indelungata) sau mai des (sa zicem 6-7 scutece pe zi in loc de 5), cu atat pretul mediu pe folosire scade! Puteti face calculele si voi. :)

(pretul total al scutecelor / nr de zile de folosire / nr de buc utilizate pe zi)

Asadar indemnul meu este sa le folositi! Cat mai mult si cat mai des. Nu sunt bibelouri, sunt scutece. :)


PS: Cei care inca nu s-au convins imi vor atrage atentia ca ar trebui luate in calcul si apa, curentul si detergentul necesare spalarii scutecelor.
Voi raspunde ca 5 scutece pe zi sau o masina plina (20 de scutece) la 4 zile intr-adevar inseamna ceva in plus la spalat, dar cu siguranta nu veti face calculul acesta, asa cum nu l-ati facut niciodata nici pentru celelalte hainute ale bebelusului sau ale celorlalti membri ai familiei, indiferent de volumul lor sau de frecventa spalarii. :)
Pur si simplu trebuie spalate si folosite! Deci spor la scuteceala! ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu